Oosterse balletjes met pittige tomatensaus en komijnrijst

Korte bereidingstijd
Korte bereidingstijd
Gemiddeld
Gemiddeld
Vleesgerecht
Vleesgerecht

Ingrediënten

Voor de rijst
3 teentjes
look
0,50
ui, gesnipperd
1 eetlepel
komijnzaad
1 theelepel
garam masala
300 g
rijst
Voor de balletjes
500 g
gemengd gehakt
1 eetlepel
tandoori masala
1 eetlepel
garam masala
100 g
paneermeel
1 eetlepel
sambal
1
citroen
100 g
rozijnen
bloem
olijfolie
boter
peper
zout
Voor de tomatensaus
0,50
ui, gesnipperd
3 teentjes
look
30 g
ELVEA Dubbel tomatenconcentraat
1 theelepel
tandoori masala
1 theelepel
sambal
250 g
ELVEA Cubes
1 glas
witte wijn
100 g
Griekse yoghurt
25 ml
citroensap
Voor de afwerking
100 g
Griekse yoghurt
scheuten
citroensap
verse basilicum
peper
zout
4
Personen

Bereiding

Maak de rijst

  1. Bak de fijngehakte look en ui samen glazig met het komijnzaad. Kruid met gemalen peper, een pepebolletje, zout en garam masala kruiden. 
  2. Voeg de basmatirijst toe (TIP: doe de rijst in kopjes voor je ze in de kookpot doet, zo kan je goed afmeten hoeveel kopjes je hebt) en bak deze kort mee tot ook deze glazig is. Bevochtig met 1,5 kop water per kop rijst. 
  3. Laat rustig koken voor 7-9 minuten maar roer niet. Leg daarna een handdoek op de pot en dek af met een deksel, laat nog een 6-tal minuten op een laag vuurtje staan. Roer niet! 

Maak de balletjes

  1. Meng het gehakt in een kom met zout, peper, tandoori & garam masala kruiden, paneermeel, sambal oelek, citroenschil en rozijnen. Kneed het mengsel goed door en vorm er kleine balletjes van. 
  2. Wentel de balletjes even kort door de bloem. Verhit een beetje boter en wat olijfolie  in een grote pan en bak ze krokant aan. 

Maak de saus

  1. Fruit in wat boter de fijngehakte ui en knoflook aan, roer het Elvea tomatenconcentraat erdoor en laat dit even kort meebakken. Kruid af met peper, zout en tandoori en eventueel wat sambal oelek. Blus af met witte wijn en voeg de Elvea tomatenblokjes  toe. Laat de saus sudderen op het vuur tot deze iets is ingedikt
  2. Voeg de Griekse yoghurt toe en breng op smaak met een scheutje citroensap. 

Afwerken

  1. Serveer een mooie portie rijst in een kommetje. Meng de balletjes kort onder de saus met een beetje van de aangebakken boter. 
  2. Leg de balletjes in een bord met wat toefjes Griekse yoghurt en verse basilicum en dien op samen met de rijst.
  • In samenwerking met njam! rond het programma ‘Snel, Makkelijk & Lekker S2’
  • Recept van chef: Sam D’Huyvetter
  • Foto van Silke Van Engeland
Recept info: Sam D’Huyvetter
ELVEA producten in dit recept